Via Rieneke Vlaanderen – van Laar, MSc

Het is al tientallen jaren bekend dat Maori’s aan de Nieuw-Zeelandse kust veel Groenlipmosselen aten. Dat leverde ze, behalve een smakelijke maaltijd, nog meer extra’s op. Want behalve voedzaam is de Groenlipmossel een eiwitbommetje om u tegen te zeggen, en bevat het allerlei gezonde vetten en vitamines. Maar wat is er dan precies zo gezond?

In 2016 verscheen er een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Progress in Drug Research waarin uitgebreid de ingrediënten van de gehele Groenlipmossel werden weergegeven. (Bron: zie onderaan dit bericht.)

Synofit gebruikt in de producten de gehele mossel, in 100% pure vorm. We hebben het artikel dan ook met veel belangstelling gelezen. Want de Groenlipmossel in Synofit is niet te vergelijken met een willekeurig extract van de Groenlipmossel: het is fundamenteel anders.

Waarom? Bij een extract wordt altijd een deel van de ingrediënten weggefilterd, om wat voor reden dan ook. Synofit doet dit niet en laat de gehele mossel, in de originele samenstelling, in haar producten verwerken.

Door deze pure vorm kan de hoeveelheid van iedere stof van batch tot batch verschillen, omdat de mosselen ook niet altijd hetzelfde zijn qua grootte, “molligheid” en verdere natuurlijke samenstelling.

Dit is afhankelijk van waar de mosselen geoogst worden. In het artikel van Coulson, Palacios en Vitetta wordt daarom een ‘range’ aangegeven waartussen de gemeten waarden zich steeds bevonden.

Samenstelling gehele Groenlipmossel

Eiwitten: 56 – 61 %
Koolhydraten: 9,6 – 12,0 %
Vetten: 10,0 – 10,8 %
As: 18 – 21 %
Vocht: 0,6 – 4,0 %

De Groenlipmossel bestaat dus voor meer dan de helft uit eiwitten. Wist u dat de meeste extracten juist die eiwitten wegfilteren? Bovendien: de meeste droge producten met Groenlipmossel worden droog gemaakt door middel van verhitting. Daarbij gaan de eiwitten alsnog verloren, want eiwitten kunnen geen hitte overleven.

Daarom is het zo belangrijk dat de Groenlipmossel in zijn geheel wordt verwerkt, en dat daarbij een koud proces wordt gebruikt. Anders gebruik je geen 100% pure Groenlipmossel maar minder dan 50% pure (?) Groenlipmossel.

Vetten in de Groenlipmossel

De 10,0 – 10,8 % aan vetten zijn als volgt onderverdeeld:
Verzadigd vet: 3,3 %
Omega 3-vetzuren (waaronder EPA en DHA): 2,8 – 4,5 %
De overige 2,2 – 4,7 % werd in dit artikel niet verder uitgewerkt.

 

Studie met informatie over de vetten in de Groenlipmossel

Groenlipmossel-olie is anders van samenstelling dan visolie. Er zitten kleine hoeveelheden van allerlei lipiden in, die bij de meeste visolie-producten niet gevonden worden. Lipiden zijn vetten en vetachtige stoffen die niet in water oplosbaar zijn.

Er is in 2014 een uitgebreide studie verschenen over de lipidensamenstelling van de Groenlipmossel. Hierbij is tevens gekeken naar verschillen tussen mosselen onderling en ook de verschillende organen van de Groenlipmossel.

Heb ik nog extra mineralen of preparaten nodig?

De Groenlipmossel bevat verder de vitaminen A, B12, D3 en E. Ook zijn er meerdere mineralen aanwezig: Koper, Zink, Mangaan, IJzer, Calcium, Fosfor, Magnesium, Selenium, Zwavel, Jodium… Dit zijn echter geen grote hoeveelheden: met Synofit gebruikt u 390 mg Groenlipmossel per dag, en slechts een klein deel hiervan bestaat uit de bovengenoemde vitaminen en mineralen. Het is daarom geen probleem om naast Synofit nog andere vitaminepreparaten of extra mineralen te gebruiken.

De Groenlipmossel bestaat (in de meting van dit artikel) voor 3,0 % uit Glycosaminoglycanen (ook wel afgekort als GAGs). Dat zijn bijvoorbeeld de bekende stoffen Glucosamine- en Chondroïtinesulfaat. Er zit dus Glucosamine in de Groenlipmossel!

Hoewel de dosering van de Glycosaminoglycanen in de Groenlipmossel niet zo hoog is, is het toch niet nodig om naast Synofit nog extra Glucosamine of Chondroïtine te gebruiken. Zie ook het artikel over het combineren van Synofit met andere voedingssupplementen en de uitleg over het verschil tussen Glucosamine en de Groenlipmossel.

Zitten er zware metalen in Synofit?

Alle schelpdieren kunnen zware metalen bevatten, afhankelijk van het gebied waar ze leven en van de mate waarin ze die zware metalen in hun weefsels opnemen. De Groenlipmossel groeit gelukkig alleen in een bepaald gebied in Nieuw Zeeland, de Marlborough Sounds, waar het water (ondanks de naam die klinkt als sigaretten en wijn…) uitzonderlijk schoon is. Dit wordt door de Nieuw Zeelandse overheid dan ook strak in de gaten gehouden.

In het artikel werd aangetoond dat de hoeveelheid zware metalen in de onbewerkte Groenlipmossel ruim binnen de veilige marges blijft. U hoeft zich hier dan ook geen zorgen over te maken: iedere batch nieuwe Groenlipmosselen wordt bovendien apart gecontroleerd voordat het naar onze productielocatie in Nederland verscheept wordt.

Bron

Coulson, S.; Palacios, T.; Vitetta, L. (2015) Perna canaliculus (Green-lipped mussel): bioactive components (…). Progress in Drug Research 70;91-132.

Dit zijn de zuivere wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland waarin de Groenlipmossel van Synofit wordt gekweekt.