Wat zijn Glycosaminoglycanen?

Deze moeilijke benaming wordt in de wandelgangen ook wel aangeduid als ‘GAGs‘. Dat is eigenlijk de afkorting van het Engelse ‘GlycosAminoGlycans‘. Het is een veel te lang en ingewikkeld woord om vaak te gebruiken, dus in dit artikel gebruiken wij ook graag de GAGs-term.

De moleculaire structuur van het bekende Hyaluronzuur

GAGs zijn lange ketenmoleculen die een belangrijke rol spelen in veel collageenrijke weefsels, zoals pezen, ligamenten, botten, tussenwervelschijven en kraakbeen, maar ook in bijvoorbeeld het glasachtig lichaam van het oog en de gewrichtsvloeistof.

Een bekende bouwsteen voor GAGs is Glucosamine. Een paar bekende soorten GAGs zijn Hyaluronzuur (of Hyaluronan) en Chondroïtinesulfaat.

De belangrijkste functie van GAGs is het bevochtigen van weefsels (hydrateren) – de moleculen houden veel water vast – en in sommige gevallen helpen deze eigenschappen bij het dempen en opvangen van schokken of bij het bevorderen van de samenhang van weefsels.

 

Wat is de functie van GAGs in een uitwendig te gebruiken Spier- en Gewrichts Gel?

In veel huidproducten worden GAGs gebruikt. Vooral de hydraterende werking van deze lange ketenmoleculen is van toegevoegde waarde bij producten die uitwendig worden gebruikt. Ook bij de Synofit Spier- en Gewrichts Gel worden GAGs toegepast: in het gebruikte extract van GLMax® Groenlipmossel voor uitwendige toepassing zijn van nature GAGs aanwezig en daarnaast is er nog extra Glucosaminesulfaat en Chondroïtinesulfaat in verwerkt.

Bekijk voor een volledig overzicht van alle ingrediënten in de Synofit Spier- en Gewrichts Gel het artikel dat daarover gaat >>>

Wat is de oorsprong van de GAGs in de Synofit Gel?

Een deel van de GAGs in de Synofit Spier- en Gewrichts Gel komt dus van nature uit Groenlipmosselen. Het apart aan de Gel toegevoegde Glucosaminesulfaat komt uit garnalen en krabben. En het Chondroïtinesulfaat komt uit kraakbeen van runderen. Deze laatste bron is uiteraard gegarandeerd vrij van BSE.

Als u vanwege een allergie of intolerantie geen weekdieren en/of schaaldieren mag gebruiken, is meestal het uitwendige gebruik van de Spier- en Gewrichts Gel wél veilig. Raadpleeg bij twijfel uw specialist of neem contact op met onze klanten dienst.