Allergenen in Synofit

Als u intolerant bent voor een bepaalde stof, dan is het verstandig om hier goed op te letten bij het gebruiken van voedingsmiddelen en verzorgingsproducten. Want een allergische reactie is niet alleen vervelend, het kan in sommige situaties ook gevaarlijk zijn.

Allergenen in voedingsmiddelen

Er zijn veertien allergenen die verplicht op de verpakkingen moeten worden weergegeven wanneer zij in een voedingsmiddel verwerkt zijn. Dat betreft: vis, gluten, soja, ei, melk, schaaldieren, noten, weekdieren, pinda’s, sesamzaad, lupine, selderij, mosterd en zwaveldioxide.

In Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit GLM Plus is de Groenlipmossel verwerkt: een weekdier. Daarom ziet u weekdieren op de verpakkingen van Synofit Premium Plus VloeibaarSynofit Premium Plus CapsulesSynofit Medium Plus Capsules en Synofit GLM Plus Capsules bij de ingrediënten vet gedrukt staan.
Let op: Op sommige websites wordt de Groenlipmossel onjuist aangeduid als schaaldier, maar het betreft dus een weekdier!

Synofit Premium Plus Vloeibaar

Vloeibare Groenlipmossel & Full Spectrum Curcumine & Zwarte bes-blad & Boswellia
Allergenen: Groenlipmossel (weekdieren)

Meer info & direct bestellen

Synofit Premium Plus Capsules

Vloeibare Groenlipmossel & Full Spectrum Curcumine & Zwarte bes-blad (in capsules)
Allergenen: Groenlipmossel (weekdieren), visolie, gelatine (vis, capsule)
Meer info & direct bestellen

Synofit Medium Plus Capsules

Vloeibare Groenlipmossel & Curcumine & Zwarte bes-blad (medium gedoseerd, capsules)
Allergenen: Groenlipmossel (weekdieren), gelatine (vis, capsule)
Meer info & direct bestellen

Als u allergisch bent voor mosselen (of voor weekdieren in het algemeen), dan is het raadzaam om het artikel over de allergie voor mosselen ook te lezen.

Voor nu is het belangrijk om te weten dat mensen die ervaring hebben met een heftige allergische reactie (bewusteloosheid, shock) bij het eten van bepaalde week- of schaaldieren, geadviseerd worden om Synofit Premium Plus, Synofit Medium Plus en Synofit GLM Plus vanwege dit risico in ieder geval niet zomaar in te nemen.

Zit er vis in de capsules?

Wie de verpakking van de Synofit Premium Plus CapsulesSynofit Medium Plus CapsulesSynofit GLM Plus CapsulesSynofit Calcium Plus Capsules en Synofit Curcu Plus Capsules goed bestudeerd heeft, ziet dat er ook vis vetgedrukt op staat. De capsuleschil van de capsules is namelijk voor een deel gemaakt van gelatine die afkomstig is van vis (huid). We verwachten niet dat iemand specifiek voor die visgelatine allergisch zal zijn, maar voor de zekerheid hebben we dit toch zo duidelijk aangegeven. Hetzelfde geldt voor visolie in de Synofit Premium Plus Capsules.

De andere elf hierboven genoemde allergenen zijn niet verwerkt in de producten van Synofit.

Synofit is te gebruiken door mensen met een gluten- of lactoseintolerantie. Daarnaast zijn de producten van Synofit suikerarm, bleek uit de laboratoriumbepaling. Daarover meer in dit artikel!

Is Synofit wel echt gluten- en lactosevrij?

Wanneer er in een product geen gluten of melk verwerkt wordt, hoef je als producent deze allergenen niet op de etiketten weer te geven bij de ingrediënten. Maar dat sluit niet uit dat er in sommige fabrieken een kruisbesmetting plaatsvindt, bijvoorbeeld als er bij de productie van andere producten gewerkt wordt met deze stoffen. In de fabriek waar de producten van Synofit gemaakt worden, is dit niet het geval. Om helemaal zeker te zijn of Synofit glutenvrij en lactosevrij is, hebben we toch een laboratoriumbepaling laten doen.

Gluten in Synofit

Daaruit bleek dat alle producten van Synofit minder dan 5 milligram gluten per kilogram product bevatten. Dat betekent eigenlijk dat het niet te detecteren was – en dat we Synofit officieel glutenvrij mogen noemen (zie bron beneden deze blog).

Lactose in Synofit

Synofit Premium Plus Vloeibaar bevat per kilogram product minder dan 40 milligram lactose (eigenlijk betekent dit dat het vanwege de lage dosering niet detecteerbaar was in de laboratoriumtest). In Synofit Premium Plus Capsules is 72 milligram lactose per kilogram product gemeten en in Synofit Calcium Plus Capsules 60 milligram lactose per kilogram product.

De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen een dosis van 12 gram (12.000 milligram) lactose goed verdragen. Voor hen zijn de producten van Synofit dus zeker te gebruiken.

Mensen met galactosemie kunnen veel minder lactose verdragen. Vastgesteld is dat volwassenen met galactosemie maximaal 25 milligram lactose per 100 kcal voedsel kunnen verdragen (zie bron beneden deze blog).

Voor de producten van Synofit hebben we dit even steeds omgerekend:

  • Synofit Premium Plus Vloeibaar bevat minder dan 10,2 milligram lactose per 100 kcal
  • Synofit Premium Plus Capsules bevatten 1,4 milligram lactose per 100 kcal
  • Synofit Calcium Plus Capsules bevatten 1,5 milligram lactose per 100 kcal

Hieruit kunnen we dus concluderen dat ook voor mensen met galactosemie de producten van Synofit echt veilig te gebruiken zijn. Daarom kunnen we ook de claim lactosevrij op de verpakkingen vermelden.

Allergenen in de Gewrichts Gel

Omdat de Gewrichts Gel uitsluitend voor uitwendig gebruik is, kunnen de meeste mensen met een allergie voor weekdieren gerust de Gel (die ook Groenlipmossel bevat) gebruiken. We adviseren daarmee alleen op te passen bij de ogen, bij wondjes en bij beschadigingen in de huid.

De Parfum in de Gel bevat wel een aantal allergenen die voor sommige mensen bij uitwendig gebruik tot huidreacties leiden. Deze staan vermeld onder de ingrediënten. Als u dus weet dat uw huid voor een bepaalde stof intolerant is, lees deze ingrediëntenlijst dan nauwkeurig door voordat u begint met het gebruik van de Gewrichts Gel.

Bronnen

Europese wet waarin bepaald is dat een product ‘glutenvrij’ mag heten wanneer het minder dan 20 milligram gluten per kilogram product bevat.

Wetenschappelijke onderbouwing voor de lactose-drempelwaarde in voeding (EFSA).